28.08.2008

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКО - Союз» (структура фінансово- промислової корпорації DMS ) виграло тендер, оголошений Міністерством охорони навколишнього середовища України в рамках реалізації бюджетної програми «Фінансова підтримка природоохоронної діяльності, у тому числі через механізм здешевлення кредитів комерційних банків».

Пропозиції ТОВ «ЕКО - Союз» щодо поліпшення стану навколишнього середовища були визнані кращими, оскільки передбачають впровадження комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ ) та будівництво сміттєпереробного заводу, що не має аналогів в Україні.

У ході реалізації інвестиційного проекту в м. Миколаєві буде побудований завод з переробки сміття, оснащений високотехнологічним устаткуванням країн Європейського Союзу. Його діяльність дозволить вивести санітарне очищення міста на новий рівень шляхом багаторазового зниження обсягів ТПВ на полігонах, тим самим продовжить терміни використання останніх. На заводі 30 % твердих побутових відходів за допомогою спеціальної установки буде перероблено в біогаз, який згодом буде використовуватися як паливо для заправки транспортних засобів, а також на цементних заводах України - в різних технічних процесах. Таким чином, вітчизняний ринок придбає європейський досвід управління ТПВ : на сьогоднішній день в нашій країні використовується застарілий підхід до утилізації сміття - його спалювання .

За кордоном біогаз широко використовується у виробництві електроенергії , в якості автомобільного палива. Дана переробка газу дозволяє виробляти чистий вуглекислий газ у твердому і рідкому вигляді ( замороження продуктів, зварювання металів, інші технічні процеси). Впровадження європейського рівня поводження з твердими побутовими відходами призведе до поліпшення екології , відкриє перспективні можливості вторинного використання ТПВ і дозволить скоротити число земельних ділянок , призначених для створення полігонів.

Вартість інвестиційного проекту становить 114 , 5 млн. грн. Передбачено створення більше 200 робочих місць.

ТОВ «ЕКО - Союз » пропонує раціональний економічно та екологічно обгрунтований підхід до проблеми управління твердими побутовими відходами. Ведеться розробка проектів щодо зменшення обсягів вивозяться на полігон ТПВ, їх вторинному використанню в якості палива для отримання біогазу.