13.02.2014

У Куйбишевському районі урочисто відкрили меморіальні плити воїнам-афганцям

У середу 12 лютого на честь 25-річчя виведення військ з Афганістану у Донецькому професійному ліцеї будівництва пройшов урочистий мітинг. Школярі, воїни-інтернаціоналісти, ветерани Великої вітчізняної війни та представники влади зібралися вшанувати пам'ять захисників Батьківщини, полеглих в Афганістані.

«Незважаючи на всі складнощі, які переживає наша країна, дуже важливо не забувати подвиги минулих років», - підкреслив секретар міськради Сергій Богачов.

Місце для проведення мітингу вибрано не випадково. Саме в цьому ліцеї, який 25 років тому називався професійно технічним, вчилися троє молодих хлопчаків, які добровільно вирушили виконувати інтернаціоналістичний борг і впали на полі бою. Зараз у ліцеї навчається більше 300 ліцеїстів, які стануть майбутніми будівельниками. До них звернувся депутат Куйбишевської районної ради м. Донецьк, генеральний директор «Укрбілдінг Корпорейшн» Корпорації DMS Олександр Петрук: «З усіх людей присутніх тут, я ,напевно, найбільше близький до вашого покоління. Для нас ті дні здаються чимось далеким, про що ми знаємо тільки з чуток. Але це не звільняє нас від боргу пам'ятати про здійснений подвиг. Сьогоднішній мітинг і відкриття пам'ятних плит - це і є той необхідний крок, який дозволяє зберігати пам'ять, щоб молоді хлопці, ліцеїсти, знали про своїх земляків, пишалися ними. Завдяки цим трьом хлопцям і тисячам інших солдатів, у нас з вами є можливість будувати своє майбутнє таким, яким його бачимо ми». Воїнам-афганцям, їх рідним і близьким він побажав довголіття, здоров'я, благополуччя і добра. Також Олександр Петрук передав ветеранам побажання від депутата Донецької міської ради Андрія Альоша.

У пам'ять загиблим воїнам на фасаді ліцею були встановлені три меморіальні плити, які нагадують про подвиг, здійснений вихованцями ліцею. «Це були молоді хлопці з полум'яним серцем і вогнем в очах. Ми проводжали їх усім училищем, як одна велика сім'я», - згадує заступник директора з навчально- виробничої частини Донецького професійного ліцею Лілія Афанасьєва.

Під збройові залпи автоматів меморіальні плити були представлені учасникам мітингу. Тепер кожен учень і кожен перехожий пам'ятатиме про подвиг Валерія Арсенова, Віктора Миколаєва та Олексія Шевцова. Після того як до меморіалу були покладені квіти, учасники мітингу перемістилися в пам'ятний музей Героя Радянського Союзу В.В. Арсенова.