13.12.2011

Борги віддають тільки боягузи?

Експерти констатують , що позичальники все частіше за допомогою різних механізмів , передбачених чинним законодавством , ухиляються від виконання зобов'язання за кредитами і договорами застави. На листопад 2011 року, за даними НБУ , обсяг резервів українських банків під активні операції склав 165,5 млрд. грн. , З яких 124,1 млрд. грн. ( 75 %) складають резерви під т.зв. «Погані» кредити. У свою чергу , співвідношення між резервами під активні операції і проблемними активами вітчизняних банків становить 100,01 %.

Уже в жовтні поточного року загальна заборгованість юросіб перед українськими банками перевищила 606 млрд. грн. , А з початку року цей показник виріс на 12,2 %. При цьому банки відчувають брак депозитної бази і дефіцит грошової маси. В умовах фінансової « голоду » суттєво гальмується процес кредитування . Не вселяють оптимізму і прогнози міжнародного рейтингового агентства Moody's , згідно з якими Україна для вирішення проблеми «поганих» кредитів необхідно 3-4 роки.

У ситуації , коли за бумом кредитування послідував бум неповернень , багато несумлінні позичальники відчули себе вільними від зобов'язань за кредитами , незважаючи на реальну платоспроможність. Вся справа в тому , що крім добровільних банківських « пожертвувань» у вигляді різних варіацій реструктуризації , позичальники отримали формальну підставу для неповернення позикових коштів за допомогою законних механізмів .

Одним з найбільш поширених є процедура банкрутства суб'єкта господарювання , яка передбачає введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, у тому числі і припинення нарахування штрафних санкцій. Ще одним механізмом опротестування кредитних договорів є визнання їх недійсними . Крім того , не соромляться позичальники визнавати відсутність у банків права іпотеки або стягнення за договором поруки або визнання зобов'язання таким , дія якого припинилося.

Чинне законодавство надає достатньо юридичних підстав для задоволення вимог боржників , внаслідок чого банк фактично позбавляється можливості повернути кредитні кошти або звернути стягнення на предмет застави , кажуть в Корпорації DMS . «Підприємства Корпорації є позичальниками одного з найстаріших українських банків - Промінвестбанку . Ми були в числі тих , хто використовував позикові кошти під великі виробничі проекти напередодні фінансової кризи » , - говорить віце -президент DMS Олег Кутиркін . - «Цього року ми підписали угоду з кредитором , за яким зобов'язуємося в оптимальні терміни виконати свої зобов'язання».

За словами топ -менеджера Корпорації , надані фінансові можливості дозволили підприємствам DMS реалізувати поставлені завдання навіть у період кризи. Наприклад , ввести в експлуатацію з дотриманням строків два житлових будинки категорії «доступне житло» , у будівництві яких брали участь у тому числі і приватні інвестори , тобто майбутні власники квартир. Таким чином , Корпорація змогла виконати свої зобов'язання перед донеччанами . Тепер прийшов час виконати зобов'язання перед кредитором.

Що до поширеної думки про те , що борги віддають тільки боягузи , в DMS кажуть: розлучитися з « кровно заробленими » , коли сам закон дає можливість цього не робити , щоб зберегти репутацію і довіру ділових партнерів , - це всього лише прояв ділової етики та вміння вести цивілізований бізнес.