17.03.2009

Андрій Альоша: «Як правило, ми пропонуємо партнерам прибуток і повагу суспільства»

Він є незмінним Президентом потужної фінансово-промислової корпорації і керівником Донецької обласної федерації рукопашного бою, яка визнана кращою в Україні. Його корпоративний автомобільний парк є одним з найдорожчих не тільки в Донецьку, а й у країні. У нього є навіть комфортабельний бронетранспортер - для замовників охоронного агентства. Йому нещодавно виповнилося 33 роки, він отримав звання «Лідер України», «Топ- менеджер України», а також нагороди Української православної церкви - Орден Нестора Літописця I ступеня і «Почесний хрест».

Про те, як регіональна компанія з перспективами виходу на національний та міжнародний ринки адаптується до нових економічних умов і планує реалізувати свій потенціал, ми поговорили з президентом ФПК DMS Андрієм Альоша.

- Які напрямки діяльності зараз є пріоритетними для Корпорації? До початку кризи ваші інтереси були присутні у більш ніж 10 напрямках, таких як енергетика, вугільна промисловість, будівництво ...

А.А. : Так, Корпорація DMS має інтереси в усіх стратегічних для регіону і країни сферах. Сьогодні в нашій структурі налічується більше 30 підприємств, які виробляють продукцію  добувають сировину, надають послуги. У сфері нашого впливу перебувають такі сегменти регіонального ринку ( з чіткою перспективою географічного розширення ), як металургія, видобуток вугілля і корисних копалин, виготовлення обладнання, альтернативна енергетика, збір і переробка твердих побутових відходів, будівельне виробництво і будівництво, зовнішня реклама, перевезення, фінансові, охоронні та колекторські послуги ...

- Колекторські послуги - це цікаво.

А.А.: Згоден. Причому це є цікавим як для тих, хто розвиває цей бізнес, так і для замовників послуг. Сьогодні ми працюємо з регіональними представництвами найбільших банків Украіни.Среді наших клієнтів один з найстаріших і найпотужніших банків - ПІБ: у нас є позитивний досвід ліквідації проблемної заборгованості в мільйони гривень. У даному випадку ми запропонували вигідну для банківської установи схему: викупили борговий портфель. А взагалі, наша колекторська компанія працює з використанням різних можливостей залежно від інтересів сторін. Також ми пропонуємо такі послуги, як юридичне і фізичне очищення активів.

- До речі про банки. Ви згадали ПІБ. З нього все почалося ...

А.А. : Саме так. Але сьогодні робота цієї фінансової установи стабілізується. Можу це сказати впевнено , тому що Корпорація є одним з найстаріших клієнтів ПІБу . Ми давно співпрацюємо і , повірте , зараз у нас немає необхідності і бажання змінювати цю традицію.

- Лакмусовим папірцем економічної кризи стала дестабілізація саме банківської системи . Кажуть , що після того , як у банках "прийшли в себе " , з метою недопущення посилення наслідків кризи навіть складали так звані «чорні списки» . У них нібито потрапляли неблагонадійні клієнти , які могли « упакувати » безготівкові кошти і відправитися у відпустку на невизначений термін.

А.А. : Я теж чув про такі списках. Деякі наші "доброзичливці" навіть намагалися переконати громадськість , що DMS внесена саме до такого переліку (сміється). Однак можу запевнити , що ми ще довго будемо працювати в Донецьку , Донбасі і Україні , залишаючись надійним і бажаним клієнтом для будь-якого банку . Кращим підтвердженням нашої благонадійності та перспективності , крім 10 - річного досвіду роботи в провідних галузях економіки, є 6 інвестиційних проектів , реалізація яких запланована у найближчій перспективі. Нам є що запропонувати вітчизняним і зарубіжним партнерам , які прагнуть наростити свої комерційні та некомерційні активи .

- Куди Ви плануєте залучити кошти і в якому обсязі?

А.А. : Загальний обсяг коштів , які необхідно залучити для реалізації інвестпроектів на I -му етапі , перевищує 100 млн. доларів. Вони розподіляються між металургією , вітроенергетикою , виробництвом альтернативних видів палива , вуглевидобуванням , збором і переробкою ТПВ , зовнішньою рекламою . Сьогодні ми готові обговорювати пропозиції щодо реалізації металургійного та рекламного інвестпакетов , решта допрацьовуються . До того ж ми плануємо взяти участь у низці тендерів на розміщення великих ( муніципальних і державних) замовлень. Зокрема йдеться про закордонний замовника будівництва об'єктів транспортної інфраструктури.

- А можна про це детальніше?

А.А. : Якщо виграємо тендер , розповімо всі деталі (посміхається).

- Наскільки я розумію , подробицями інвестиційних проектів також не поділитеся .

А.А. : Ми не продаємо морозиво чи горілку , значить, не потребуємо тотальної рекламі наших пропозицій. Ми підготували ексклюзивні для регіону , а в деяких сферах і для України проекти , які надходитимуть до потенційних інвесторів в індивідуальному порядку. Ми готові обговорити будь-які серйозні наміри щодо плідної співпраці і не пошкодуємо для цього часу.

- Скажіть , будь ласка , в добудову житла , яке мало потрапити в програму державної підтримки , Ви не плануєте вкладати власні кошти?

А.А. : Наші об'єкти дійсно потрапили в цю програму. Все. Однак , як Ви знаєте , фінансування поки не виделяется.Так що у нас є вибір: чекати чи добудувати доступне житло , яке заждолісь в Донецьку. Наші будинки відносяться саме до категорії соціального житла. Думаю , ми виберемо другий варіант. Принаймні зараз він опрацьовується . На добудову 3 -х об'єктів нам необхідно трохи більше тридцяти мільйонів гривень.

До речі , джерела фінансування ні в якому разі не вплинуть на якість будинків. Навіть якщо будемо добудовувати за свій рахунок , ми не відмовимося від проекту : будинки будуть комфортними для проживання.

- Ваші твердження випромінюють оптимізм. Отже , DMS подолала кризу ?

А.А. : Я можу сказати , що ми подолали перший і найсильніші емоції. Наша команда мобілізувалася і відтворила на світ абсолютно адекватні ситуації і нових потреб ідеї. Зараз ми холоднокровні і раціональні. Я не втомлююся дякувати всіх співробітників Корпорації за підтримку і віру в наші спільні зусилля. Ми відчуваємо, що вийшли на новий етап розвитку - етап більш прагматичний , без певних ілюзій , на якому превалює твереза ​​оцінка власних сил , потенціалу , можливостей.

- Ваші завдання на найближчу і віддалену перспективи ?

А.А. : Сьогодні наша " завдання мінімум " полягає в тому , щоб утримати завойовані підприємствами корпорації сегменти ринку. І, звичайно , привести золоті медалі з Чемпіонату світу з рукопашного бою , який пройде в Нідерландах в жовтні.

"Завдання максимум " - реалізації інвестиційних проектів , над якими ми працювали протягом останніх років. Передбачені там заходи принесуть не тільки прибуток , а й соціальні дивіденди , як учасникам , так і місцевим громадам в містах , де вони будуть реалізовані.